Search This Blog

Friday, December 10, 2010

sumpahan aiskrim

semalam dah buat kira2 sehari kena belanja ikut jadual:
1)tambang bus/day=RM2
2)breakfast:karipap daging lah konon,pdahal karipap ubi kentang=3 biji rm1
3) icekrim kacang merah=rm1

gila ah!!sehari belanja rm4! lama2 kayo den..ni pon kalo brg basah mcm ikan,ayam,sardin dah beli la..ala tu kalo tak lunch..kalo kat kafe ade kari kepala ikan,inflasi sifar poket aku..lately mcm ni lah belanjawan..balik lab,masak nasi masak lauk..part balik kena masak ni sakit ckit,kalo iman senipis kulit bawang merah,mmg xdapek la..kalo kulit bwg putih,ok ckit..yg part icekrim kcg merah tu kalo dpt get rid ok.save lg rm1..dulu icekrim ni 40 sen je.harga mendadak naik lebih dari ron 95!tp nak wat cmne,mmg xleh tinggal.ni je ubat kalo time2 badmud blk lab..beli icekrim duduk kat playground tgok budak2 kecik main bola.so,lps mkn ,baru naik umah.kalo ade abang2 muda main bola,lepak lama ckit o_O.kdg2 pegi beli lg satu.bole lepak lama ckit..part ni belanja lebih ckit xkisah..sekali sekala ;p

cakap psl icekrim,tetiba teringat kisah  psl icekrim mc flurry...
masa ni 1st time mkn icekrim ni .tu pon kawan yg belikan..time tu aku dgr je kawan aku order,"MC FLURRY OREO SATU"..tanpa banyak tnya rembat je member aku punya..mmber aku ckp ade dua perisa,satu oreo,yg satu lagi tu ak dgr ,tp xberapa jelas..ak malas nak tnya banyak,sb jenis aku bnda2 mcm tu mls nak tanya ,kalo bab2 ilmu ilmiah nak jugak banyak tny,pura2 tunjuk minat.

suatu hri yg tenang,ak keluar sorang2..hobi ak mmg kluar sorang2 sbb berlagak mcm tahu serba serbi,xkisah jln sorang2,mkn sorang2,janji duit ade..prinsip mak datin mmg mcm ni.aminn...dan2 time tu rasa nak makan icekrim mcflurry..dlm hati "ala...xnak yg mcm aritu pnye,yg ade biskut tu..nak yg satu lagi tu...ape ek nama die..."

Dlam hati,ala..xpe la..mcm la dlm McD xde gambar..nt tunjuk je la..xyah sebut2...masuk2 dlm McD,"hai selamat petang,nak order ape ye?"...

"wak lu!ak br bkk pintu,relax ah xsempat cari picture menu lagi..." kata aku dlm hati je...xde la aku nak sound "wak lu" kat abg yg cute...ak lemparkan senyuman kambing aku je...tnpa pikir panjang....

"Bagi saya Mc Flurry Eminem satu"
"ape?" balas abg tu...
"mak aii,muka nsem,telinga pekak" desis hati kecil aku..aku ulang lagi..

"Mc Flurry Eminem satu"
sambil melemparkan senyuman seindah vin diesel, "awak,bukan eminem...m&m la...eminem tu penyanyi lah"





dengan rasa malu berharga 200 juta rupiah ,ak jwb "ape2 je la abang,jnji bukan oreo.."
bile dpt je ice cream ak pusing badan 180 darjah,trus angkat kaki..sempat lagi abg tu sound .."minat sgt ek kat eminem...!"
 

dlm hati aku mncarut2...rs nk buang ice krim tu dlm tong..
whatever pun,skrg mc flurry m&m dah dimansuhkan,so aku xpayah la nak sebut2 lagi..kalo ade pon,xde perasaan nak beli..sumpah meluat.haha.

moral of the story:lain kali,kalo orang ckp,dengar!kalo tak sure,tanya!!bai!

No comments:

Post a Comment