Search This Blog

Sunday, August 14, 2011

raya

sedih la ...makin besar makin tak happening nk raya...baru kejap tadi buat kira2 duit untuk raya....huh...tak merasa baju raya tahun ni kot...tadi gi pkns,nak tengok2 baju raya..alahai cantik2 nya...harga pun cantek...yang aku suka sume luar kemampuan utk tahun ini..so tahun ni mcm malas nak bli...dari beli yg tak berkenan,aku pilih tak beli..aku pulun je la baju akak2 aku,or baju 2 aku yang dah ade...aku bukan selalu pakai baju kurung pun,so xde yg perasan.lagipun baju2 aku yg jarang pakai n sayang aku simpan baik punya..balut2..so pakai balik lah.haha.




kecik2 dulu beli baju raya ngn parents...skg beli baju raya sendiri ngn kawan2...tapi kecik2 dulu,mak aku tak suka bawak aku shoping baju raya sb kalo perjalanan jauh,aku akan muntah dalam kete..so menyusahkan org...last2 asek kena tipu,mak aku anta duk umah nenek,die kata nak gi kua kejap,sekali kena tinggal..pastu aku pun akan mengamuk and meraung....




tapi difikir2 kan balik..nak beli jugak la baju raya..baju je...kain pakai tahun2 lepas punya..jimat...haha.nak beli kebaya putih..



feeling2 raya nanti mcm ni...mengarut.

yang sebenarnya aku tgh tunggu kawan2 aku (eyla and yan ) bangun kononnya nak sahur kat pakli..tp kesian lak nk kejut...tido lah korang...



Friday, May 27, 2011

sengal sengal ubi

pagi ni hujan rintik2 ,hujan dari pukul 4 am lg,tp arini xde mood nk tido lelama..kehkeh..what a supriz..tido 4 jam je..aku biasa tido 14 jam..

maybe sb serabut kot,byk kerja....penin...aku kalau busy,risau,panik,sedeh,kacau,bilau mmg xleh tido..boleh je tp xlama..then mkn pun xmenentu.mkn pun nak segera je.kalo boleh sume nak pkai delivery.tp xblh la ari2,kopak la poket aku...pagi ni aku breakfast makan ni je...cepat dan sihat...haha


aku ni malas nk breakfast2 nih..tp disebabkan aku kena makan ni,


so kena makan lah sikit...ni ubat perancang..huahua..no no.buatpe nk rancang2.haha..ni ubat sakit gusi untuk gigi bongsu yg baru nak tumbuh...gigi aku tu buat aku sakit leher,telinga and kepala sepanjang hari...mkn paracetamol buat aku sakit perot setiap masa..so ak pun amik la jalan penyelesaian,pergi dptkan ubat kat farmasi....aku ckp kat abang nsem kat farmasi tu "abang,sy nak ubat sakit gusi utk gigi bongsu nak tumbuh yg telah mnyebabkan sakit leher,sakit telinga,sakit kepala,saya nak yg paling mujarab,walaupun brape harganya"
tapi takdela mahal sgt,rm2 je sebiji..bg aku mahal la..biasa dpt ubat free..student kan...haha

tup tup dapat ubat ni ..besar gedabak..terkesima sekejap..setiap kali nk mkn,setiap kali le aku kunyah..nak buat mcm mana,di saat tgh banyak keje takkan nak biar sakit.xkan nak tido je..mslhnya nak tido pun xblh sbb sakit sgt,so nk buat pe.mkn je la...xpe la..janji ROCK..!tp ubat ni mmg rock,15min after mkn,rs mcm gusi kau mmg dah xde kt dlm mulut..tp tu semua kuasa Allah...ubat tu sekadar usaha..org yg berusaha,Allah akan bg manfaatnya..tak gitu?

dikala mengulit kesibukan,rasa semua benda dah tak sempat nak buat...huhu.padan muka kau wimie....







bilik pun dah macam kancah,ala2 kancah jusco buat sale..




semua rasa tak sempat..main nk skipped je keje2 lain...nak sangkut sua xsempat,tudung xsempa,telekung xsempat,buku campak atas katil,handbag xsgkut etc etc....main campak2 je..jimat masa....

tapi ada satu je aku tak skipped malahan menambah2 pulak..semalam aku semayang magrib 4 rakaat...astagfirullah...ntah ape aku pikir dlm kepala,serabut sgt kah?



dah baca alfatihah rakaat ke 4 baru aku perasan,ak dah masuk 4...hahaha.pastu kan buat2 nak duduk tahiyat akhir..gelabah sgt sb time tu dah pukul 810...haha.pikir2 balik,sembahyang balik lah..lagi pun dah tercakap,"alamak!"....gile tak aku ni?hahaha.kalo kecik2 dulu,kalo terkentut buat2 tak tau je,semayang je terus..kalo dah besar tua comel cun macam ni takkan nak main tipu2 plak kan....kehkeh..

nama je follower and minat ceramah ustaz azhar...tapi lintang pukang segala ...



okay lah..nak sambung urusan dunia..nak sambung tulis testis eh,tesis pastu nak kemas bilik...malam karang ada special guest nak dtg mengajar aku iaitu wawa and aimi..

Friday, March 18, 2011

semangat muhibah terlampau tinggi susah jugakkk

arini rasa nak mkn gulai terung..lantas teringat mak aku..kat umah kalo ak balik,ak request nak mkn gulai terung,semua adik beradik aku menentang keras..dengki ala2 adik beradik tiri..hihi


last2 dtg lab makan biskut wawa bwk..sedap..biskut mahal..cookies...kehkeh


baru je nak makan,rasa nak gelak..nsb tak tersembur ke muka wawa...teringat kat mak aku dlm satu kejadian ..alkisah....

jiran baru pindah ke umah sebelah..excited sgt la kan..mak aku pergi lah berkenalan..mak aku mmg semngat muhibah tinggi...peramah..sume lah nk kawan..kawan aku suka lagi dtg umah aku borak ngn mak aku.aku brckp xlayan sgt,ala2 suka sgt ngn mak aku..giteww..ni contoh la nk mnunjukkan mak aku ni environment friendly sgttt....

abis sesi perkenalan,mak aku nak bla,mak cik tu sempat mintak tolong sumting..

"zan ..(nama mak aku ),boleh tak nak pinjam jarum ngn benang..tak ingat la duk dlm kotak mana,belum punggah..."

biasa la kan,org baru pindah semua barang xready...

mak aku pun ckp "eh,boleh2...nt sy dtg anta "

boleh aje mak aku..setakat pinjam benang kan..kalo pinjam duit,pening jugak mak aku...

petang tu mak aku pergi lagi umah jiran baru bawak ni...
baru masuk pagar dah disambut meriah..."masuk..masuk.....ala..susah2 je zan bagi..terima kasih la..terima kasih..."

kata mak aku.."xpe la,nk balik dulu..nak anta ni je.."

jiran aku plak tak putus kata terima kasih..

smbil jalan kaki balik ke umah,mak aku duk pikir .."nape la die asek ckp susah2 je zan bagi..padahal semalam die yang mintak pinjam barang mnjahit nak pinjam jarum n benang.."




ZASSSSS......!!baru mak aku teringat,terus berlari2 anak masuk ke dlm umah..smbil mengucapkan astaghfirullahalazim byk2 kali...
sebenarnya dlm bekas cookies tu adalah bnda2 ni..
barang2 menjahit...semua ada..jarum benang  butang


jiran baru tu belom kenal hobi mak aku...suka mengumpul bekas2 kosong pastu guna balik simpan ape2 yg patut..


mak aku suka benar kumpul bekas mcm ni


ape la jadi ngn jiran aku tu kan bila bukak bekas biskut tu...menjamu lah kau dengan jarum,benang mak aku tu bersama anak2 dan laki kau...


BACA DOA DULU SEBELUM MENJAMU JARUM AND BENANG

lepas ni mak aku nak kenakan sape plak tak tahu la dgn koleksi2 bekas die ni...bukan nya dia nak remind org awal2 ape yg ada dlm bekas tu.die ingat semua org ada hobi cam dia.buat org syok sendiri je kan...kuikui


Saturday, March 5, 2011

theres no stupid thing,just stupid people

pukul 10 pm pekena air ni,smpai skg mata aku sihat lagi ..haha.





ni beli kat uptown,sibuk sgt abg tu promote.seingat aku ni air masa kecik2 dulu ade jual..skg rm1.50 sebotol..mula2 tgok jauh2 takut nak beli,botol mcm ape kan..
skali gi dekat2 hsemate ak  tny abang tu.."air ape ni bang?"
abg tu ckp "air minum lah..."

kawan ak lak siol " taknak lah bang,sy kena drive balik nnt..air todi ke ape ni?"...

pstu kena sound ngn abang tu "tak baik lah korang,jgn ckp mcm tu,semua air yg korang minum tu kalo korang niat air tu haram,haram lah jadi nye..."

lantas beli satu sorang.hahaha. 

so pikir punya pikir,ape nak buat sb mata dh segar..study?kepala hot** lu,esok weekend,jgn duk gelabah study..tp atlast,study jugak sikit..aku suka study tgh malam tp kalo mlm2 jgn harap aku nak baca note kat laptop,nt ni lah keje nye..huhu..so lately aku write note on paper..oh,semalam aku beli 3 batang pen baru..



dakwat cair rm1.50 sebatang..murah la tu utk pen dakwat cair..padahal aku punya pen mmg dh berlambak sb habit aku  mcm budak laki pinjam lighter org pastu amik buat harta sendiri,tp aku kalau pinjam pen org kadang2 terbawak balik.ni suku dr pen yg ade kat aku (kalo ade pen ko,bgtahu aku sb ak mmg nak pulang tp xtau sape)

oh,kereta RX-7 aku tu,saja je aku shrink sbb aku malas nak parking kat bawah blok.bulan lepas parking bawah blok,spoiler dah hilang


tp wadehelnye ink pen yg baru aku beli tu xbrape nk kua..aku nak mencarut td tp padan muka aku,nak benda yg berkualiti tp kedekut nak beli yg mahal skit..xpe la,tu dugaan Allah bagi kat aku..setiap dugaan kecik mahupon besar yg Allah bagi sebenarnya salah satu hikmah Allah nak menambahkan pahala kita atau mengurangkan dosa kita.insyaAllah..(tapi aku bile nak insaf?)

bila pen dah buat hal,tulisan aku pun jadi buruk..(haha,kena mengena ke)..










haha.ni tulisan aku.aku rasa tulisan aku dari sekolah mmg mcm ni..dulu mmber2 suke ejek,dorg ckp tulisan aku huruf ke satu huruf jarak 1 km,renggang2 mcm gigi rongak..hahahaha.aku cuba nak dekatkan,tp akan jauh juga...aku mmg xpuas ati dgn tulisan aku tp mmg nisbah manusia tak pernah puas dgn ape yg ada,yang kaya nak bertambah kaya,yg cantik nak bertambah cantik,yang banyak nak bertambah banyak..tp sebenarnya tu semua tak salah asalkan tahu bersyukur..bak kata kawan aku tak susah nak bersyukur,cakap alhamdulillah tu mmg paling senang.sembahyang yg wajib tu pun sebenarnya menunjukkan kita bersyukur..tak tunggu kita nak baca quran yg sunat pun,sembahyang sunat pun,buat je yg wajib dulu.(wimie,everyday kau sembahyang subuh pukul berapa???!!)


ok lah ,.pagi nanti planning nk gi cycling kat bukit cerakah..xsabar rsnya.dh lama dowh xcycling..

ko berani?



ingat nak jogging,tp kawan aku ade masalah cinta so aku rasa baik aku takyah ajak la buat masa skg unless die yg ajak aku..huh,masalah cinta manusia ni takkan pernah abis..ade je masalah..kecik ke besar..tapi xpelah cinta manusia susah nak menjanjikan ape2..kalo ko syg org tu lebih2,tp org tu lebih kurang je,ko nak buat mcm mana?pstu kalo sebaik mana pun pasangan kau,kalo ko plak mmg bangang,susah jugak.aku bukan Dr.love so i just can lend my ear lah..abis sgt,ak ckp theres no stupid love,only stupid people.hahaha. get well soon and everything will be alright :)

Friday, February 18, 2011

pencuri yang sweet

arini lepas balik jalan2 singgah kedai abg lucah..haha.mmg dikenali sbgai abg lucah sb kalo perempuan pegi kedai die msti ade bnda lah die nk melucah2..ramai dah awek2 yg kena ..smpai member2 aku kalo nak gi kedai,pegi ramai2..nk bayar satu benda je,beratur smpai 2@3 org..ak punya skill plak xnk bagi die melucah,masuk je kedai tu aku kan tarik muka,buat2 badmud..tp kdg2 ak buat bdmud die mcm tahu ak buat2.. haih,siot betol..

ak sbnrnya nk cite bnda lain,termasuk lak cite bengong ni...ak menyampah kat abg ni tahap aku prnah terpikir nak tulis atas kertas,pastu nk turun pukul 4 am,tampal dpn pintu kedai ...



KAMI BOIKOT ABG RAMBUT REBOND BAJET NSEM MULUT LUCAH..!!

tapi xde org nk folow teman aku kul 4 am tmpal notis..tp apakan daya,dh mmg kedai die sume brg ade,nak xnk pegi lah jugak...

tapi selucah2 die,ade baik jugak..td aku beli brg kedai die,punya lah aku buat2 mls nk layan,ak asek toleh mata aku ke tv buat2 tgok tv smbil bayar..pstu ak bla..sekali dah berapa meter ak jln die pggl...rupa2 nya purse ak tertinggal atas kaunter..damn..ak ingatkan die pggl ak sbb xsempat nk melucah..nsb baik ak toleh...haha

purse oh purse...semnjak dua menjak ni asek isu purse je..tertinggal lah,nk kne curi lah..tp nasib sll mnyebelahi aku lg..sbb ak percaya selagi aku xamik org punya,org xkan amik aku pnye...alhamdulillah..
mcm kes aku masa skola menengah dulu..haha.jap,nak gelak...huhu...


alkisah nya...ak ade satu wallet nike kaler merah itam...wallet okay..bkn purse...pdahal wallet tu akak ak beli utk bf die,skali ntah ape kisahnya,die xjadi bagi..so die bg kat aku..heheh..sonok bkn main aku..mcm ni lah lebih kurang nya...


nk dijadikan cite..satu hari yg malang...wallet aku tertinggal kat laci meja skolah..ak balik umah,cari wallet,sekali xde bro...hangin aku..nk nangis...ak pun berlari pegi skolah,nsb baik skola dekat...then cari2,sah mmg xde..pstu nangis 2 minit..pstu balik umah..sakit ati ade,geram ade..duit adela kat dlm RM5 ,ic pn xde sb ic ak mmg mak ak pgg sb die dh tahu ak ni mmg lahabau skit..so ak pn buat diam je la..walaupon ati masih belum redha kpd si pencuri...!!!


keesokkan pagi,dgn harapan dgn slogan "i believe in miracle " arap2 wallet ade balik dlm laci,namun..xde jugak...habit budak2 skola zmn dulu2,asal ptg je msti gi skolah..br balik skolah,pegi skolah..so ptg tu ak pegi skolah..dgn harapan lagi wallet ak ade then....jeng...jeng....ada surat beserta bungkusan kecik berplastik !! dh suspen time tu,kot2 ade secret admire kan bg surat cinta..hahaha.skali tertulis....

 "assalamualaikum...awk..sy mintak maap..sy terpaksa ambil beg duit awk..sbb sy betol2 minat beg duit awk..tapi sy pulangkan duit awk,kad2 awk ni ye.."


rupa2nya dlm plstik tu namecards yg ade dlm wallet aku tu beserta duit ak n satu keping gambar ak ,gmbar posing maut lak tu..nsb baik die pulang gambar tu..sbb bukan sng time tu nk ade pict posing..yg terpilih nk letak dlm wallet mmg betol2 kira posing maut lah..haha.

so ak dgn rasa xpuas ati ,marah nye..ak pun amik kertas,,tulis surat berbunyi...

"waalaikumussalam!!!kenapa awk curi beg duit sy..beg duit tu pemberian kwn sy yg dah xde kat dlm dunia ni lagi..tu je satu2 nya kenangan yg sy ade..sy harap awk pulangkan balik..sy syg beg tu...awk xtakut dosa ke??awk tau x,kalo sy jumpa bomoh suh die jampi awk,teruk awk nnt"

-perenggan kedua -



"awk tau x..dulu ade org curi lembu ayah saya..lepas tu ayah sy jumpa bomoh..lepas tu pencuri tu perot die jadi buncit,lepas tu perut die pecah..pastu mati..awk nak ke sy jumpa bomoh..kalo awk pulangkan,sy xkan jumpa bomoh tu"


lepas tu ak letak surat tu bwh meja aku balik..

HAHA.ntah celah mana idea aku nk mereka2 cite pencuri lembu perot pecah tu..lembu pn bapak ak xpnh bela..ak rasa ak terpengaruh dgn cite dlm majalah mastika lah..sb time tu ak mmg suka beli mastika...haha.


- keesokkan hari -

pagi ak pegi skolah,xde ape2 lagi..petang ak pegi ade lagi surat die beserta wallet aku..HAHA.guling2 ak gelak..akhirnya die tumpas dgn cite rekaan aku...dlm surat die tulis...

 "awk..sy harap sgt awk xjadi jumpa bomoh tu..jgn la smpai wallet ni awk sggup nk buat sy mcm ni..sy amik pun sbb sy minat sgt..sy org miskin..sy xde duit nak beli wallet mcm ni...dh lama sy idam kan..sy budak baik..kalo sy jahat,sy xkan pulang balik kad2 awk tu..kalo sy jahat,sy curi lepas tu sy xkan anta duit,brg2 dlm wallet awk...harap awk pertimbangkan..sy mintak maap"

alahai...gugur jantung ak baca surat die...sedih pn ade...berkaca mata ak digenangi air mata...hahah...terdetik hati aku bhawa budak ni mmg baik kot..mmg die betol2 minat dgn wallet ak nih..tp xmmpu.wallet tu rm30 je kot..tp ak paham,ak sndiri xmmpu nk beli...so sb tu die desperate nak sgt...kalo die jahat,die amik,lepas tu lesap..tp die pulangkan jugak duit n kad2..mknenya ade jugak sedetik di hati die utk pulang balik...so ak pun fikir duajenak....terasa sungguh kesian...ak pun buat keputusan...

"salam...awk..sori...sy reka je cite pasal bomoh tu...sbenarnya sy reka je...sy xberniat nk ugut awk...mcm ni lah,sy hadiah kan wallet ni kat awk..awk amik lah sbb sy mmg xguna sgt pn ...."


ak pn letak surat ni bwh meja...pastu selang dua hari cuti weekend..hari ahad ak gi sekolah,ak cek bwh meja aku....wallet tu dh xde....hahaha.gembira jugak la..tp budak tu xde plak tinggal surat ckp thanks ke,i love you ke,taking care ke...haha.tp xpe la..agaknya die excited sgt tu ak hadiah kan die wallet fav die...tapi ade gak ak terpikir..ntah2 bukan budak tu yg last amik wallet tu,skali org lain lak amik.haha.tp biarlah..tanggungjawab ak dh selesai...hehe

okey lah..malas dh nk cite pasal purse,wallet hilang2,kene curi..tp kalo sekarang ni ade org nk amik purse ak mmg ak rela mati (rela ke??haha),ak akan fight sbb purse tu pemberian bf aku...hahaha.


p/s:"xrugi bersedekah,sbb ak percaya,berbuat baik xde ruginya..dan dari situ ak nmpk Allah selalu lindungi purse ak smpai skg..." buat baik berpada2,buat jahat setahun sekali...
bye... ADIOSSS;p


Wednesday, January 5, 2011

bra dan tudung adalah dua benda yang sama

ni bukan kisah lucah..bukan jugak galeri jual tudung mahupon galeri jual brg dalaman spt bra....ni kisah aku dia dan mereka...haha

dalam hidup aku,aku ramai lagi kawan lelaki dari kawan perempuan...nisbah kawan lelaki :perempuan dalam 4:1 kot...dulu bapak aku ada gak berkias2 jangan kua sana sini dengan lelaki sangat tak elok mata memandang...tapi  dia xsound direct la,takut jugak kot aku bagi pantun 'pat pat si siku lipat,abah tu yg nak kawen empat??' kang ternganga nak jawab balik....hehe...


seingat aku kawan laki yg friendship tak last forever ngan aku ada sorang, pmpn ade lebih dari sorang kot...yg laki ni classmate aku form 3,kes nya die kacau aku menyapu kelas,aku pegi bantai penyapu kat tulang kering die...sampai sekarang xnk kawan ngn aku...hahaha.yang lain aku tak pasti...tapi seramai2 kawan lelaki,special boyfren aku pernah ade baru 2 orang..wahahaha.

okey2 benda yang nak aku smpaikan,bukan pasal lelaki or perempuan lah,tadi mukadimah je...

seperti biasa,tadi aku kua sorang2 gi pkns,sacc mall cari baju tema family untuk wedding akak aku...before hunting cari baju,ak singgah kedai wajib aku makan kat pkns...kedai ni macam kafe la...tempat masak tengah2,org nak makan tempat duduk keliling kafe tu..mcm side bar cafe lah..kecik je...tiba2 arini ramai lah plak org makan smpai nk duduk pun kena beratur tggu turn...aku pun duk tercegat sebalik tiang...

tiba2...

ade segerombolan 'perempuan' datang....ok,senang cite bukan perempuan,'mak nyah'..ade la dlm 5@6 org...
waklu...memang mcm pmpn...tp sejauh mana pun nak convert perempuan,raut wajah dan cara boleh dikenalpasti lagi...

tapi to be honest,aku suka berkawan dgn kaum nyah...hahaha.dari dulu lagi aku kalo berpeluang kawan ngan nyah,aku okay je...tapi xpernah ade peluang...bukan ape,aku suka tengok gelagat dorang..konfiden habis....pulak tu dorang ni kelakar,mulut pun celupar,xde sorok2 punya...so tadi aku ambil peluang ni....kebetulan die tegur aku dulu....

"cik akak,dah lama ke beratur ni,apasal ramai sangat orang arini....?" tegur slh sorang dari mereka smbil membetul2kan cardigan nya...

"tak la,baru je beratur..kejap je ni...." balas aku smbil senyum2 seronok habis..
"cik akak sorang2 ke, dari mana ni,nak pegi mana?"

mak aih,banyak plak soklan,mcm budak tadika...

"aah,sorang je..dari rumah,nak pegi beli baju..."balas aku

ngam2 plak time tu kitaorang dapat tempat duduk.duduk dekat2..dipendekkan cite,dah order,makan...smpai aku habis makan,minum air,betol2 kan tudung,cek tudung kot2 terkena makanan....baru je nak bangun bayar..

tanya lagi salah sorang dari mereka...

"cik akak...tak rimas ke pakai tudung belit2,pusing2 time musim2 panas ni.....?"

"hurmmmmm.....rimas tak la rimas sangat pakai tudung belit2...camne ek nak cakap....biasa je...kalo dh biasa okay je belit2..." balas aku

ntah macam mana aku berminat nak explain panjang2 lebar....

"ala...rimas macam mula2 KITA nak belajar pakai BRA masa skolah2 dulu...."jawab aku perlahan2

dengan lantang nya "HAH????YEKE RASA RIMAS MCM NAK PAKAI BRA???HAHAHAHAHA!"

"kita baru pakai tahun lepas tau,dulu2 xpernah...betol la ,rimas jugak..tapi terpaksa.hahahaha" balas salah sorang dari mereka..

dalam hati aku,celah mana rasa 'terpaksa' korang..korang yg cari pasal...lol

semua org sebelah2 pandang...dah la dorang mcm jadi tumpuan sejak sampai kat kedai tu,ni cakap kuat2 pasal bra.gelak kuat2.mahu nya sume org pandang...


dari orang sekeliling ingat aku pun ade identiti crisis macam tu,aku pun bangun terus gi bayar rm5.80..terus say 'byee....'

huh..nah,ni rasanya berkawan ngan mak nyah...nak sangat kawan....ape pun,aku rasa seronok dapat jumpa dorang tadi...:)