Search This Blog

Friday, March 18, 2011

semangat muhibah terlampau tinggi susah jugakkk

arini rasa nak mkn gulai terung..lantas teringat mak aku..kat umah kalo ak balik,ak request nak mkn gulai terung,semua adik beradik aku menentang keras..dengki ala2 adik beradik tiri..hihi


last2 dtg lab makan biskut wawa bwk..sedap..biskut mahal..cookies...kehkeh


baru je nak makan,rasa nak gelak..nsb tak tersembur ke muka wawa...teringat kat mak aku dlm satu kejadian ..alkisah....

jiran baru pindah ke umah sebelah..excited sgt la kan..mak aku pergi lah berkenalan..mak aku mmg semngat muhibah tinggi...peramah..sume lah nk kawan..kawan aku suka lagi dtg umah aku borak ngn mak aku.aku brckp xlayan sgt,ala2 suka sgt ngn mak aku..giteww..ni contoh la nk mnunjukkan mak aku ni environment friendly sgttt....

abis sesi perkenalan,mak aku nak bla,mak cik tu sempat mintak tolong sumting..

"zan ..(nama mak aku ),boleh tak nak pinjam jarum ngn benang..tak ingat la duk dlm kotak mana,belum punggah..."

biasa la kan,org baru pindah semua barang xready...

mak aku pun ckp "eh,boleh2...nt sy dtg anta "

boleh aje mak aku..setakat pinjam benang kan..kalo pinjam duit,pening jugak mak aku...

petang tu mak aku pergi lagi umah jiran baru bawak ni...
baru masuk pagar dah disambut meriah..."masuk..masuk.....ala..susah2 je zan bagi..terima kasih la..terima kasih..."

kata mak aku.."xpe la,nk balik dulu..nak anta ni je.."

jiran aku plak tak putus kata terima kasih..

smbil jalan kaki balik ke umah,mak aku duk pikir .."nape la die asek ckp susah2 je zan bagi..padahal semalam die yang mintak pinjam barang mnjahit nak pinjam jarum n benang.."




ZASSSSS......!!baru mak aku teringat,terus berlari2 anak masuk ke dlm umah..smbil mengucapkan astaghfirullahalazim byk2 kali...
sebenarnya dlm bekas cookies tu adalah bnda2 ni..
barang2 menjahit...semua ada..jarum benang  butang


jiran baru tu belom kenal hobi mak aku...suka mengumpul bekas2 kosong pastu guna balik simpan ape2 yg patut..


mak aku suka benar kumpul bekas mcm ni


ape la jadi ngn jiran aku tu kan bila bukak bekas biskut tu...menjamu lah kau dengan jarum,benang mak aku tu bersama anak2 dan laki kau...


BACA DOA DULU SEBELUM MENJAMU JARUM AND BENANG

lepas ni mak aku nak kenakan sape plak tak tahu la dgn koleksi2 bekas die ni...bukan nya dia nak remind org awal2 ape yg ada dlm bekas tu.die ingat semua org ada hobi cam dia.buat org syok sendiri je kan...kuikui


2 comments:

  1. hehehehe...kekakar plak aku bce entri nie....msti malu giler jiran tue....

    ReplyDelete
  2. hehe..kedua2 pihak malu....thanks 4 reading.haha

    ReplyDelete